?>

Ik heb even getwijfeld. Dat doe je natuurlijk ook als je een baan hebt en je wilt eigenlijk als zzp’er verder (ik zal echt niet de enige zijn geweest). Waarschijnlijk heb ik altijd al mijn eigen agenda willen opstellen, maar goed een baan hebben heeft zo ook zijn voordelen. Veel wordt voor je geregeld. Toch had ik het besluit genomen en met goede moed stelde ik een lijstje op. Het to-do-lijstje voor mijn nieuwe leven als zzp’er. De voortvarendheid wankelde naarmate het lijstje langer werd.

Een kennis waarschuwde mij: “Heb jij wel aan je aansprakelijkheid gedacht?” Eerlijk gezegd… ik had er niet aan gedacht. Stom natuurlijk, maar er schoot zoveel door mijn hoofd, dat de aansprakelijk ietwat onderaan het lijstje bungelde. Desalniettemin, uiterst belangrijk natuurlijk. Maar wist ik veel.

Aansprakelijkheid

Die kennis begon erover en ik ben natuurlijk ook niet gek; dus vroeg ik door. Hij gaf mij wat tips en stuurde mij vervolgens een appje met de nodige informatie. Ik was overigens al een flink stuk op weg met mijn droom. Na een goed gesprek met mijn werkgever, hakte ik de knoop door. Ik ging voor mezelf verder met mijn idee. Het meeste had ik dan ook gereed, alleen de juridische aspecten had ik nog niet vastgelegd.

Juridisch binnen de eigen branche

Dat leek mij nog wel een dingetje. Kon ik dan zomaar voorbeelden van het internet plukken? Van die standaardformulieren. Waar ik mijn ondernemingsnaam inplak en klaar is Kees? Dat leek me niet. Ik las zo’n formulier door en was er niet zeker van. Mijn branche bestaat niet uit standaardgevallen. Het heeft zijn eigen unieke kanten, die moeten worden meegenomen.

In dat appje dat mijn kennis stuurde stond ook informatie over juristen die mij konden helpen. Om op zekerheid te spelen, zocht ik contact met één van die juristen. Dat ging overigens via een whatsappbutton bijzonder gemakkelijk. Ik had de knoop al doorgehakt, dus er zat wat haast achter.

De juiste voorwaarden opstellen

Tijdens de gesprekken kreeg ik voldoende uitleg over de algemene voorwaarden die ik moest opstellen. En dan geen standaarden, maar volledig naar mijn onderneming. De rechten die ik heb en die mijn klanten en opdrachtgevers hebben.

Daarnaast stelden we op hoe ik overeenkomsten sluit, zodat ik dat niet bij elke klant of opdrachtgever opnieuw hoef te doen. Natuurlijk was ik de waarschuwing van mijn kennis niet vergeten. Daarmee werd de aansprakelijkheid ook netjes geregeld. Alles met elkaar verdwenen mijn twijfels compleet. Ik dan ook blij dat ik de stap heb durven zetten van werknemer naar een zelfverzekerde zzp’er.

Categorieën: Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *