Powered by Cloud VPS - High Availability Cloud Servers Steun Nucia, doneer!
Wil je zelf ook een blog kunnen starten? Word dan lid van de groep "bloggers". De instellingen daarvoor kun je hier vinden.

Bekijk RSS Feed

Cortana

Zonder wachtwoord de pc in

Beoordeling: 3 stemmen, 4,67 gemiddelde
Om maar even met de deur in huis te vallen, dit wordt een klein stukje over Windows, en hoe je van een account met beperkte rechten naar Administrator kan (Of, mocht je op een domein zitten, Domain Administrator, yay!). En nee, dit is niet om je te leren computers over te nemen, maar juist wat je moet doen om het te voorkomen .

Voor dit verhaal heb ik een Windows 7 VM gemaakt, met de standaardgebruiker "Henk":Henk wil graag administrator worden, anders kan hij SuperSexyCelebsNudeScreensaver.zip.png.scr.exe niet installeren, en dat zou toch jammer zijn. Er zijn meerdere manieren waarop hij dat kan doen.

Wachtwoorden kraken
Henk is niet helemaal vreemd met computers, en heeft ook wel wat ervaring met Linux. Ondanks dat zijn account enkel beperkte rechten heeft, kan hij de computer wel gewoon met een Live-CD van Ubuntu opstarten. En dat doet hij dan ook.

Als de computer eenmaal opgestart is, kopiŽert hij de volgende bestanden even naar een tijdelijke locatie (In vaktermen, /tmp):
 • C:\Windows\System32\Config\SAM
 • C:\Windows\System32\Config\SYSTEMWaarom? Omdat alle wachtwoorden voor de gebruikersaccounts in het SAM-bestand staan. Om deze uit te kunnen lezen heb je ook wat info uit het SYSTEM bestand nodig. Hiervoor heb je meerdere tooltjes, maar Henk gebruikt het gratis te verkrijgen creddump. Even uitpakken (En wellicht apt-get install python-crypto), en draaien met:


./pwdump.py /tmp/SYSTEM /tmp/SAM


En woei, hashes (Het wachtwoord in versleutelde vorm):Het formaat in dit geval is:
Gebruikersnaam:User ID:LM Hash:NTLM Hash
Wat even belangrijk is om te weten, is dat een LM hash van aad3b435b51404eeaad3b435b51404ee, of een NTLM hash van c7f06f0db9d571cf0f4408b777af3616 ook wel bekend staat als leeg, niks, noppes nada. Zoals hier te zien is, heeft alleen Henk zijn wachtwoord opgeslagen in LM formaat. Dat is voor Henk heel slecht, maar voor iemand die zijn wachtwoord wil kraken heel, heel goed. Waarom, dat wordt ietwat veel om in dit verhaal uit te leggen, maar als je zin hebt: LM hash - Wikipedia.

Wat je voor dit verhaal moet weten, is dat LM hashes onwijs makkelijk te kraken zijn, en dat NTLM een stuk veiliger is. Ook staat het opslaan van LM hashes standaard uit vanaf Windows Vista. Toch zijn er bedrijven / systeembeheerders die dit nog gebruiken. Dus, herken jij jezelf in dit profiel? Soliciteer nu! Doe eens niet!.

Kraaktijd! De eerste poging is een gewone brute-force aanval met John the Ripper:


(De commandline spreekt voor zich in dit geval denk ik, kraak de LM hash in "/tmp/hash_van_henk" met john)

Vanwege de manier waarop LM hashing werkt, wordt het wachtwoord in twee delen gekraakt, en is de uitkomst altijd uppercase. Dus aan elkaar geplakt komt er een wachtwoord uit van W4CHTW00RDH3NK.

Helaas gaat Windows dat niet accepteren. Maar we kunnen dit wachtwoord wel gebruiken voor een aanval op het NTLM gedeelte van de hash. Het reeds achterhaalde wachtwoord zetten we in /tmp/wordlist, en voeren nog een aanval met John uit:Wat je hier ziet is John die de NTLM hash probeert te kraken met "W4CHTW00RDH3NK" als enige woord. --rules zorgt ervoor dat er enkele regels toegepast worden, waaronder het vervangen van hoofdletters met kleinere letters.

Dit hele proces neemt al snel 15 minuten of meer in beslag, en zoveel geduld opbrengen is lastig. Gelukkig hebben we de foto's rainbow tables nog! Wat rainbow tables precies zijn ga ik wederom niet uitleggen, maar mocht je het echt heel heel heel heul heul graag willen weten, zie dan hier. Het enige wat je nu moet weten, is dat het kraken van LM hashes met rainbow tables echt retesnel is. De tool in dit geval is rcracki_mt, en de command line is als volgt:


./rcracki_mt -f /tmp/hash_van_henk -t 4 /storage/RT/LM/lm_all-space#1-7_0/*

 • ./rcracki_mt - Programma
 • -f /tmp/hash_van_henk - De te kraken hash
 • -t 4 - Gebruik 4 threads (Is die dure CPU toch nog ergens goed voor)
 • ./rcracki_mt -f /tmp/hash_van_henk -t 4 /storage/RT/LM/lm_all-space#1-7_0/* - Gebruik alle tables in de map lm_all-space#1-7_0

Deze set rainbow tables bestaat uit:
 • lm_all-space#1-7_0
 • lm_all-space#1-7_1
 • lm_all-space#1-7_2
 • lm_all-space#1-7_3

Het pakketje is in totaal 34GB, en is gratis te downloaden. Leuk feitje is dat met deze tables de kans van kraken van een LM hash 99,9% is. En het is dan ook erg snel gedaan met het wachtwoord van Henk:Kijk, dat zien we graag. Klaar in minder dan een halve minuut, en rcracki_mt heeft zelf al uitgezocht hoe het zit met hoofdletters. Remember kids, a lazy hacker is a good hacker.

Helaas voor Henk, is het wachtwoord van MrAdmin niet in LM hash opgeslagen, en met je z'n eigen gekraakte wachtwoord kan hij niet zo veel (Maar het is wel verdomd handig voor dit verhaal). Hij kan de NTLM variant wel proberen te kraken, maar dat gaat waarschijnlijk aanzienlijker langer duren, dus tijd voor een ander truukje.

Sticky Keys
Ken je dat? Ben je lekker aan het gamen, krijg je opeens een piepje uit de krochten van de hel en / of pc-speaker, en dit venstertje gooit je game naar de taakbalk:Wat blijkt, na 5 keer op de shift toets drukken komt dit omhoog. Als je dat doet, opent Windows het programma C:\Windows\System32\sethc.exe, ook voordat een gebruiker ingelogd is, op het aanmeldscherm.

Omdat Henk toch nog in een Linux omgeving is, heeft hij niks met Windows permissions te maken, en kan hij gewoon het volgende doen:Oftewel: verplaats sethc.exe naar sethc.exe.bak, en kopiŽer cmd.exe naar sethc.exe. Henk herstart de PC, en drukt bij het inlogscherm 5 keer op shift:W00t! Een shell, op het inlogscherm, als NT AUTHORITY\SYSTEM (Hogere rechten bestaan niet op een Windows systeem). Zou ik explorer kunnen starten?:

Hmm, een beetje vreemd, maar wel lekker. Een desktopomgeving in je aanmeldscherm! Maar, genoeg gespeeld, tijd voor de climax:

Profit! Henk is lid van de Administrator groep, en kan eindelijk zijn nieuwe screensaver installeren. Ook heeft Henk nu wat meer mogelijkheden om alsnog achter het wachtwoord van MrAdmin te komen.

Hij wacht tot MrAdmin een keer inlogt op de pc, en zich niet goed afmeld. Dan pakt Henk de onwijs handige tool wce. Wat kan WCE? Nou, dit:Ja, je ziet het goed. Zolang een gebruiker ingelogd is, of zolang er een service draait als een bepaalde gebruiker, kan WCE het wachtwoord plaintext uit het geheugen vissen. Oůk als het gaat om gebruikers in een Windows domein (Dus, Admins op Terminal Servers, niet doen hŤ?).

Kan dat niet makkelijker?
Ja hoor, veel makkelijker, er bestaat namelijk iets als kon-boot. Is niet gratis, maar wel very much handig. Want zodra je van de kon-boot cd opstart, kan je in alle accounts op de computer inloggen zonder een wachtwoord in te voeren, en wordt het sticky keys truukje van hierboven automatisch toegepast:

http://www.youtube.com/wa...japE&feature=youtu.be


Maar ik kan helemaal niet van CD starten, maar onze beheerder heeft de computers wel zo ingesteld dat ze via PXE boot een image kunnen downloaden
Nou, dat maakt het nog een stukje makkelijker. De populaire tool Metasploit heeft hier namelijk een prachtige module voor:Wat dit doet? Het start een eigen PXE server, een computer start er automatisch van op en er wordt een gebruiker "metasploit" toegevoegd, en lid gemaakt van de Administrator groep. Ook zet het een eventuele firewall uit, en installeert het een service waar metasploit naar kan verbinden om Meterpreter te starten op de machine (Een soort shell++, mocht je er meer over willen weten, even googlen ).

Wat in actie screenshots dan, voor die techneuten die nu nog steeds benieuwd zijn:Dat allemaal automagisch, et voilŠ:Hoe makkelijk wil je het hebben .

Eek! (Tuuunununununuuu) Hoe voorkom ik dit?
 • Zorg (voor oudere operating systems en domeinen) dat het gebruik van LM hashes uit staat
 • Zet een wachtwoord op je BIOS.
 • Zorg dat het eerste boot device je HDD is.
 • Zorg eventueel voor disk encryptie
 • Don't be an idiot

Reacties