Voor het meeste kantoorpersoneel is een PowerPointpresentatie het saaiste dat ze zich kunnen voorstellen. In hun optiek is dit binnen bedrijven veelvuldig gebruikte presentatieprogramma een oersaaie wirwar van punten, tekst, grafieken en tabellen. Nee, zegt de Amerikaan Cliff Atkinson, dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Vijf jaar lang zocht hij naar een oplossing om het Microsoftprogramma op te leuken.

Het geheim van Atkinson lijkt simpel en deelt hij graag met een ieder die het wil horen. Gebruik dezelfde structuur waar scenarioschrijvers bij zweren, proclameert hij. "Hollywood communiceert al 100 jaar zonder geschreven tekst, door middel van gesproken woord en beelden. Dus we moeten kijken hoe zij het aanpakken", zegt de 41-jarige inwoner van Los Angeles.

Wat Atkinson van de filmscenaristen overneemt is hun truc om een pakkend verhaal te vertellen. Net als een scenarioschrijver maakt hij van een PowerPointpresentatie een spannend opgebouwd verhaal met een begin, een middenstuk en een climax aan het einde.

Zoals in een toneelstuk of een film gebruikt hij beelden om spanning op te bouwen. Een van de lessen van Atkinson is dat een publiek beter leert wanneer het niet twee keer wordt blootgesteld aan dezelfde informatie. Een van zijn andere stokpaardjes: het lezen van een slide is een slecht idee!

Rechtszaak
Het succes van de methode Atkinson wordt onderschreven door het feit dat hij tegenwoordig met succes wordt ingehuurd in rechtszaken. De eerste keer dat dit gebeurde werd zijn hulp ingeroepen door een advocaat die een schadevergoeding eiste namens een man die was overleden na het innemen van het kalmeringsmiddel Vioxx.

Atkinson moest het openingsbetoog houden. Hij deed dat met verve en op een grensverleggende manier door een Powerpointpresentatie te houden van 253 slides. De presentatie was zo flitsend dat de aanwezigen later spraken over 'CSI: Powerpoint'.

Aanwezige rechtbankverslaggevers gebruikten de vertoonde slides bij de verhalen in hun kranten en noemden de beelden "angstaanjagend krachtig" . De jury was het daar blijkbaar mee eens: zij wees de familie van de overleden man, de eisende partij, 253 miljoen dollar toe. Dat was toevallig 1 miljoen dollar per slide.

Aandacht
De advocaat die Atkinson had ingehuurd denkt dat Atkinson "PowerPoint een kant opstuurt waarvan Microsoft zelf nooit gedroomd heeft. Het idee dat je 2,5 uur kunt spreken tegen een jury en dan ook nog hun aandacht kunt vasthouden leek een onmogelijk doel. Maar het lukte. De jury zat met rooie oortjes te luisteren."

Cliff Atkinson, die inmiddels is ingehuurd voor een andere rechtszaak, schreef een boek over de beste manier om PowerPoint-moeheid te bestrijden. 'Beyond Bullet Points', dat vorig jaar verscheen.

Telegraaf redactie
De Telegraaf(.nl), 21-04-2006