Softland brengt modern Backup4all 4.1 uit

De softwareproducent Softland, bekend van Backup4all en novaPDF, heeft Backup4all 4.1 uitgebracht. Versie 4.1 borduurt voort op versie 4.0, die eind september 2008 uitkwam. Versie 4.1 wordt gekenmerkt door ondersteuning voor nieuwe back-upmedia en verhelpt daarnaast een aantal problemen van versie 4.0. Nucia huisvest het officieel forum van Backup4all, alwaar meer informatie over het back-upprogramma gevonden kan worden. De belangrijkste verandering in versie 4.1 is de ondersteuning voor Windows 7 en het back-uppen naar Blu-ray-discs (BD-R en BD-RE) en High-Definition DVD, beter bekend als HD DVD. Versie 4.1 ondersteunt tevens het back-uppen naar een dual layer DVD zoals DVD+R DL en DVD-R DL. De vooraf ingestelde spitsing van een back-up over een Blu-ray-schijfje of dual layer DVD hoort hierbij.

Ook is er een plugin toegevoegd waarmee automatisch back-ups kunnen worden gemaakt van verschillende versies van Microsoft Outlook. Een andere nieuwigheid is de mogelijkheid om tijdens het installeren van Backup4all 4.1 de automatische wekelijke updates in te schakelen of uit te schakelen. Ook zijn er knoppen toegevoegd aan de herstelwizard, voor het terugzetten van back-ups, die in één keer bijvoorbeeld alle mappen of bestanden kunnen selecteren. De ontwikkelaars hebben ook verschillende optimalisaties doorgevoerd waardoor een aantal handeling sneller uit te voeren is. Hierbij valt te denken aan het sneller uitklappen van items in het overzicht van back-uptaken. Ook worden plugins nu in alfabetische volgorde op een rijtje gezet, zodat het eenvoudiger is om een bepaalde plugin te vinden.

In het overzicht van back-uptaken is het nu ook mogelijk om meerdere taken te selecteren op manier zoals Windows Verkenner hanteert. Wanneer het openen van een back-upbestand via Volume Shadow Copy Service niet lukt omdat het bestand niet gevonden wordt, dan zoekt versie 4.1 het bestand op de bronschijf. Back-uptaken die door plugins aangemaakt zijn, worden nu sneller uitgevoerd. Ook is de nieuwste versie volledig compatible met Windows 7, zowel de bètaversie als de Release Candidate. Backup4all draait al op Windows XP en Vista. Back-upbestanden die met versie 3 zijn gemaakt, worden automatisch gedetecteerd en geconverteerd naar de indeling die versie 4 hanteert. Meer informatie over onder meer het gebruik van Backup4all kan hier worden gevonden.Het hoofdschermHet overzicht van back-upsSamenvatting van een gemaakte back-upDe wizard om back-ups naar de harddisk te herstellen