SSL-certificaat van Xolphin Powered by Cloud VPS - High Availability Cloud Servers Steun Nucia, doneer!
Resultaten 1 tot 3 van de 3
 1. #1
  Hoofd businessbeveiliging Schermafbeelding van Eagle Creek

  Technische vaardigheid
  5. Expert
  Besturingssysteem
  Windows 10 Enterprise 64 bits
  Antivirus
  Kaspersky
  Firewall
  Kaspersky
  Berichten
  41.765
  Blog Berichten
  9

  Lightbulb [Column] Windows XP: hoe is het ooit zover gekomen?

  Inleiding
  8 april 2014: Microsoft staakt de ondersteuning van Windows XP. Een hoop roering op het internet: hoe kan het - voor velen vertrouwde - besturingssysteem nu in de steek worden gelaten?

  Om dat te begrijpen, moeten we een stukje terug in de geschiedenis...

  Pearl Harbor, Ocean's Eleven en Planet of the Apes waren in de bioscoop te zien. De eerste iPod MP3-speler kwam op de markt. Internet had een snelheid van 50 kilobyte of minder per seconde. Bestanden overzetten en opslaan deed je met een floppy-disk of een enkel geval een gebrande cd. De 1 Gigahertz-barriere van processoren was net doorbroken. Het is in dit tijdperk dat Windows XP het levenslicht zag.

  Windows XP: het nieuwste besturingssysteem van Microsoft dat de pc-markt zou gaan veroveren.  Een moeilijke overstap

  Daar waar nu bijna iedereen wel eens gewerkt heeft met Windows XP dankzij een enorm marktaandeel is het bijna niet meer voor te stellen dat de adoptie van XP aanvankelijk traag verliep. Dit kwam omdat Windows XP wezenlijk anders was dan elk van zijn voorgangers.

  Thuisgebruikers hadden te maken met Windows 98 en Windows ME (Millennium Edition). Windows 98 was voor velen het vertrouwde besturingssysteem dat hen kennis had laten maken met de wereld van computers, internet en Windows. Windows ME was een stuk minder populair omdat deze versie een opgesmukte versie van Windows 98 was, die ondanks onvoldoende testen in het millenniumjaar werd geïntroduceerd, met instabiliteit en bugs tot gevolg. Windows 95, 98 en ME waren Windows-systemen die bovenop MS-DOS functioneerde. Een computer startte eerst MS-DOS, om vervolgens over te gaan naar het Windows-besturingssysteem.

  Voor zakelijke gebruikers lag de focus op Windows 2000. Windows 2000, als directe opvolger van Windows NT 4.0, was een separaat ontwikkeld besturingssysteem dat zich kenmerkte door stabiliteit en veiligheid. Windows NT had geen afhankelijkheid van MS-DOS en kende tal van geavanceerde functionaliteiten, zeker wanneer vergeleken met de “thuisversies” van Windows.  Met Windows XP gooide Microsoft het over een andere boeg en werd besloten de systeemkern van Windows ME te laten vallen ten faveure van de kern van Windows 2000. Dit betekende dat de bewezen stabiliteit en veiligheid van Windows 2000 werden gecombineerd met typische thuisfunctionaliteiten, zoals video’s, muziek en computerspellen. Dit had in eerste instantie verstrekkende gevolgen. Allerlei software en hardware die op Windows 98 goed functioneerde, werkte op Windows XP niet meer goed. Sommige thuisgebruikers kregen daardoor - onterecht - de indruk dat Windows XP geen goed systeem was. Aan de andere kant waren veel zakelijke gebruikers niet te spreken over de visuele opsmuk en entertainmentfuncties die Windows XP bood. Zo was een veelgehoord argument dat Windows XP een trage teletubbieversie van Windows 2000 zou zijn, vanwege nieuwe grafische elementen die XP vriendelijker moesten doen ogen. Het meest bekend is het gebruik van de primaire kleuren uit het Windows-logo: blauw, rood en groen.  Naarmate de tijd vorderde werd meer soft- en hardware geschikt gemaakt voor Windows XP. Thuisgebruikers die toe waren aan een nieuwe computer kwamen in aanraking met het systeem en veel negatieve klachten verdwenen. Hoofzakelijk verbeteringen op het gebied van netwerken, meerdere computergebruikers, snelheid, ingebouwde extra's zoals cd's branden en de Windows Firewall en betere ondersteuning voor hardware, deden ook op de zakelijke markt meer bedrijven overstag gaan. Het marktaandeel van Windows XP begon fors toe te nemen maar het nieuwe besturingssysteem kwam ook onder druk te staan: samen met Windows 2000 werden de als “zeer veilig” aangeprezen systemen het mikpunt van virusschrijvers. Daar kwam bij dat internet in steeds meer huiskamers te vinden was en tal van gebruikers met hun Windows XP-machine gingen surfen, e-mailen en downloaden. Op een gegeven moment ontstond de situatie dat een niet bijgewerkte Windows XP-machine binnen enkele minuten was geïnfecteerd zodra hij in verbinding stond met het internet. Daarnaast werden Windows XP-gebruikers regelmaat overspoeld met tal van pop-ups, was draadloos internet eenvoudig kraakbaar en de noodzaak tot antivirus en firewalling was bij lang niet iedereen duidelijk.

  Service Pack 2: een nieuw begin

  In augustus 2004 kwam Service Pack 2 voor XP uit. Service Pack 2 richtte zich op langverwachte beveiligingsfuncties en mag aanwezen worden als een ommekeer voor Microsoft. Vanaf deze update werd duidelijk dat Microsoft beveiliging als serieus onderwerp op de agenda heeft geplaatst, iets dat op de dag van vandaag voelbaar is. Belangrijke verbeteringen zijn de ondersteuning voor WPA-beveiliging van draadloze netwerken, een pop-upblocker voor Internet Explorer en het Windows Beveiligingscentrum. Het Windows Beveiligingscentrum voorziet de gebruiker in informatie omtrent tal van kritieke systeembeveiligingsaspecten, zoals de beschikbaarheid en status van antivirussoftware, firewall, updates, etc. Daarnaast werden gebruikers nu actief gewaarschuwd als één van de beveiligingsonderdelen niet (goed) functioneerde. Het beveiligingscentrum is sindsdien aanwezig in alle versies van Windows en uitgebreid met extra waarschuwingen, zoals systeemonderhoud en back-up. Vanaf Windows 7 is het Beveiligingscentrum terug te vinden onder de noemer Onderhoudscentrum.  Een ander belangrijk verschil dat SP2 maakte was het inschakelen van de ingebouwde firewall. Vanaf de lancering in 2001werd Windows XP geleverd met een ingebouwde firewall. Deze was echter standaard uitgeschakeld en bood de meeste gebruikers dus geen enkele bescherming. Vanaf SP2 werd de firewall automatisch ingeschakeld, iets dat bij moderne versies van Windows nog steeds het geval is. Dit heeft ervoor gezorgd dat een groot deel van de aanvallen vanaf internet standaard werden geblokkeerd.

  Tot slot voegde SP2 tal van beveiligingsmaatregelen “onder water” toe aan het systeem, waardoor virusschrijvers en aanvallers bestaande lekken veel minder eenvoudig konden uitbuiten.

  Andere updates

  Tussentijdse beveiligingsupdates brachten voor sommige gebruikers echter ook een nadeling bijeffect. Daar waar het voorheen relatief eenvoudig was om Windows te kraken, zette Microsoft sterker in op het tegengaan van softwarepiraterij. Voortaan zou bij elke grote update een extra controle plaatsvinden of dat de gebruikte softwaresleutel nog wel geldig was, uitgevoerd door Windows Genuine Advantage (WGA).  De hergeboorte van Windows XP

  Begin 2007 kwam - na vele maanden uitstel - de opvolger van Windows XP op de markt: Windows Vista. Windows Vista kende een zeer slechte marktadoptie. Omdat het systeem zo lang op zich had laten wachten (5 jaar) waren inmiddels veel gebruikers overgestapt van Windows 98/ME en Windows 2000 naar Windows XP. De systeemeisen van Windows Vista lagen echter veel hoger dan bij Windows XP, wat ervoor zorgde dat het systeem al snel de reputatie kreeg van log, zwaar en onbruikbaar. Daarnaast traden ook hier tal van problemen op met hard- en software.

  Ook werd één beveiligingsfunctie als zeer storend ervaren: Gebruikersaccountbeheer.  Hoewel bestemd als één van de sterkste extra beveiligingslagen in Microsoft Windows tot dan toe, zorgde de implementatie ervan bij veel gebruikers voor frustratie. Het besturingssysteem leek voor velen om de haverklap om toestemming te vragen om acties uit te mogen voeren.

  De overstap van Windows XP naar Windows Vista ging een stuk trager dan Microsoft had gehoopt.

  Rond 2008 deed zich echter een nieuw fenomeen aan: de Netbook. Gebaseerd op de goedkope Asus EEE-pc, bestemd voor ontwikkelingslanden, kwamen er in de Westerse wereld tal van lichte kleine laptops op de markt. Met beperkte hardwarecapaciteit werd een draagbaar, betaalbaar apparaat verkocht met een accuduur van vele uren. Tablets waren op dat moment verre van gemeengoed en de consument had behoefte aan draagbaar en werkuren. Microsoft zag hierin een probleem: het bood op dat moment twee besturingssystemen aan, waarvan het een wilde afbouwen - Windows XP - . Windows Vista was echter veel te zwaar om op deze netbooks te kunnen draaien. Hierom werd een uitzondering gemaakt voor “ultra low-cost personal computers” en Windows XP meegeleverd.  Ondanks dat Windows Vista was voorzien van tal van nieuwe technieken, een ingebouwde antimalwarescanner, een verbeterd updatesysteem en een overall verbeterde interface droeg dit alles niet bij aan een snelle adoptie van Windows Vista en lag het gebruikersvertrouwen nog steeds bij XP.

  Verlengde ondersteuning voor XP.

  De opvolger van Windows Vista, Windows 7, kwam half 2009 op de markt. Hoewel velen eerst de kat uit de boom keken werd al snel duidelijk dat - zowel zakelijke als thuisgebruikers - Windows 7 een waardige opvolger leek van Windows XP. Daar waar Vista tal van nieuwe technieken introduceerden en enkele kinderziektes met zich meedroeg, leek Windows 7 meer volwassen. In de jaren die daarop volgden kwam langzaam een verschuiving op gang waarbij gebruikers van Windows XP en Windows Vista overstapten op Windows 7, vooral nadat Service Pack 1 voor Windows 7 beschikbaar kwam. Traditioneel is de eerste grote update na het uitbrengen van het besturingssysteem het overstapmoment voor het gros van de mensen.

  In 2010 verliep de ondersteuning voor Windows 2000. Zakelijke gebruikers waren voornamelijk overgestapt naar Windows XP en in sommige gevallen naar Windows Vista. Op korte termijn overstappen naar Windows 7 zat er dus vaak niet in. Normaliter zou de ondersteuning voor Windows XP komen te vervallen in 2011. Het marktaandeel van Windows XP was echter dusdanig hoog dat Microsoft het stoppen van de ondersteuning onverantwoord achtte en nam daarom een bijzondere beslissing: in februari 2012 werd besloten de ondersteuning van XP te verlengen tot april 2014. Dit zou vooral zakelijke gebruikers extra tijd geven om XP af te schaffen en over te stappen op een nieuwere versie van Windows. Anderzijds zouden veel thuisgebruikers de economische levensduur van hun netbook bereiken en overstappen op nieuwere apparatuur. Daarnaast werd ook de ondersteuningstermijn van de thuis-versies van Windows Vista met vijf jaar verlengd om ook deze gebruikers tegemoet te komen. Bij het gros van de gebruikers zijn deze wijzigingen echter ongemerkt voorbij gegaan.

  Waarom stoppen? Het onderbuikgevoel.

  Een veelgehoorde klacht is “waarom moeten we van XP af, hij doet het toch nog goed?”. Op zich is dit een terechte vraag: iemand die op Windows XP werkt en het systeem gebruikt voor tekstverwerking, internetten, e-mailen en eenvoudige computerspellen heeft inderdaad geen noodzaak om het systeem te verlaten. Daar komt bij dat Windows XP, Vista en Windows 7 in essentie sterk op elkaar lijken. Daar waar iedereen het er wel over eens was dat Windows 98 en ME instabiele systemen waren en Windows 2000 vooral voor bedrijven bestemd was, werkt Windows XP in de basis ogenschijnlijk gelijk aan Windows 7. Waarom dan toch loslaten?

  Hoewel er absoluut een monetaire motivatie is vanuit Microsoft is dit niet de enige reden. Windows XP is gebouwd op een fundering uit een vorig decennium. Toen de systeemarchitecten aan de slag gingen met het nieuwe besturingssysteem om Windows ME en Windows 2000 op te volgen zagen de virtuele wereld en echte wereld er heel anders uit. Effectief betekent dat tal van eisen die wij als gebruikers vandaag de dag stellen aan een besturingssysteem, zoals snelle en veilige WiFi, constant ingeschakelde apparaten, mobiele apparaten en tal van andere functies, niet in de kern van het besturingssysteem zijn opgenomen. Het is een feit dat relatief gemiddeld genomen meer virusinfecties plaatsvinden op systemen met XP dan met modernere systemen. En het is precies de genoemde kern, de Windows kernel, die niet eenvoudig bij te werken is om deze van zulk soort nieuwe functionaliteiten te voorzien. Om Windows XP te voorzien van al deze verbeteringen moet een economisch onhaalbare inhaalslag worden opgezet, terwijl er al nieuwere systemen op de markt zijn die reeds geschikt zijn voor nieuwe technologieën. Vergelijk dit met de auto-industrie: wanneer je in 2014 een Opel Kadett rijdt uit 1990 begrijpt iedereen dat het niet meer de moeite is deze auto te voorzien van airbags, Airco, cruise controle en andere functionaliteiten die op een Opel uit 2014 wellicht tot het basispakket behoren. Voor de gebruiker betekent dit inderdaad de keuze tussen doorrijden of geld uitgeven voor een nieuwere variant. En Microsoft dringt aan op het laatste. Niet alleen omdat Windows XP tal van moderne technieken mist maar sterk gedreven door het feit dat deze technieken nodig zijn om het systeem veilig te houden nu en in de toekomst.  Op het eerste oog lijkt er een verschil: wanneer jij ervoor kiest om door te rijden met de Opel uit 1990 - maar deze ook goed onderhoudt - kan deze wellicht nog jaren meegaan. Met Windows XP lijkt dit niet het geval. Dit is echter een vertekend beeld: immers, als Opel ervoor kiest geen onderdelen meer te leveren wordt het voor de gemiddelde automobilist een hele uitdaging om de auto voor langere tijd draaiende te houden. Met alternatieve onderdelen en slooponderdelen kun je nog een tijd een eind komen maar dit is een bewuste vorm van tijdrekken. Ook met Windows XP is tijd te rekken: een alternatieve browser, extra beveiligingssoftware en goed opletten houden XP wellicht nog een tijdje bruikbaar. Maar dat het een aflopende zaak is, is een feit.

  Enerzijds kan men stellen dat deze situatie wordt opgedrongen door Microsoft aan de gebruikers. Sommigen zullen zelfs van mening zijn dat Microsoft de gebruiker in de steek laat. Wij zijn van mening dat de waarheid meer in het midden ligt. Een auto is geen software. Waar auto’s al in 1908 van de lopende band af rolden is software in de huidige vorm nog geen 20 jaar gemeengoed. Daar waar een auto die goed lijkt van de buitenkant van de binnenkant niet zo hoeft te zijn, geldt dat ook bij software. Op het oog een goed en degelijk besturingssysteem, door de ogen van de experts bekeken een verouderd en niet meer bijdetijds besturingssysteem. Het is tijd om door te gaan.  Jazeker: in theorie had dit stuk software geüpdatet kunnen worden en een toekomst kunnen hebben. Anderzijds moet je als gebruiker ook enigszins begrip kunnen tonen voor de economie waarin wij leven en de positie waarin Microsoft zich bevindt. Geen enkele softwareleverancier werkt oneindig lang oudere versies bij. Het verkopen van nieuwe versies van software, deze voorzien van nieuwe functionaliteiten en oude versies afstoten is een “circle of life”. Niet alleen voor software, ook voor auto’s, mobiele telefoons, koffiezetapparaten, radio’s en tal van gebruiksartikelen die wij in ons dagelijks leven tegenkomen. Je kunt een zinnige discussie voeren over na welke periode een fabrikant de ondersteuning mag stoppen, zeker als je het maatschappelijk belang van het product in ogenschouw neemt. Echter..

  Microsoft heeft 12,5 jaar ondersteuning geleverd voor Windows XP; 2,5 jaar langer dan gebruikelijk. Of je het er nu mee eens bent of niet, het einde van Windows XP is hier.

  The end of an era.

  Bijgevoegde Thumbnails Bijgevoegde Thumbnails Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   xp1.jpg
Bekeken:  815
Grootte:  42,1 KB
ID:    12876   Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   xp2.jpg
Bekeken:  805
Grootte:  49,6 KB
ID:    12877   Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   xp3.jpg
Bekeken:  870
Grootte:  104,1 KB
ID:    12880   Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   xp4.jpg
Bekeken:  851
Grootte:  89,5 KB
ID:    12881   Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   xp5.jpg
Bekeken:  736
Grootte:  13,3 KB
ID:    12882  

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   xp6.jpg
Bekeken:  792
Grootte:  61,2 KB
ID:    12883   Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   xp7.jpg
Bekeken:  787
Grootte:  30,6 KB
ID:    12884   Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   xp8.jpg
Bekeken:  759
Grootte:  81,4 KB
ID:    12885   Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   xp10.jpg
Bekeken:  792
Grootte:  70,3 KB
ID:    12886   Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   xp9.jpg
Bekeken:  805
Grootte:  38,4 KB
ID:    12887  

  Laatst gewijzigd door Eagle Creek; 13-04-14 om 14:11.


  Het rapaille dat per Przewalskipaard arriveerde bij het feeëriek gesitueerde etablissement - komma -

  "Verwar de waarheid niet met de mening van de meerderheid"

 2. #2
  Schermafbeelding van mbdvl
  Technische vaardigheid
  2.
  Besturingssysteem
  Windows Vista Home Premium 64
  Antivirus
  Comodo
  Firewall
  Comodo
  Berichten
  66
  Interessante, goed geschreven column.

 3. #3
  Schermafbeelding van typetje
  Technische vaardigheid
  4. Gevorderd
  Besturingssysteem
  Windows 10 Pro 64 bits
  Antivirus
  AVG
  Firewall
  Windows Firewall
  Berichten
  2.197
  Blog Berichten
  4
  Zeker een hele mooie column EC, ook mooi geschreven

  mooi dat ie nu even weer naar boven komt drijven nu XP al een gesloten boek
  is en de commotie over windows 10 in volle gang is.
  Liefs Typetje

  Als ik er nog niet ben, dan ben ik in ieder geval onderweg.  read my blog

Forum Rechten

 • Je mag nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •